Verhaal 2: Poli van de Toekomst
Samen op weg naar een nieuwe poli
De zorg is aan het veranderen. Er zijn steeds meer mensen die zorg nodig hebben, maar er komen niet meer zorgmedewerkers bij. Daarom moet er slimmer gewerkt worden, zodat iedereen de zorg krijgt die ze nodig hebben en het werk goed te doen blijft. Het project 'Poli van de Toekomst' richt zich op het verbeteren van de poliklinische zorg. Het moet makkelijker worden en meer gericht zijn op de mensen die hulp nodig hebben, zodat we klaar zijn voor de toekomst.

De veranderde zorgbehoefte, toenemende vergrijzing, krapte in zorgpersoneel en de stijgende werkdruk waren in 2024 aanleiding om het project ‘Poli van de Toekomst’ te starten. Dit initiatief richt zich op vier belangrijke punten: digitale vernieuwing, zorg die om de patiënt draait, een fijne werkomgeving voor medewerkers en toekomstbestendige medisch-specialistische zorg voor de regio. “Wat dit project zo sterk maakt, is dat we informatie ophalen vanuit alle hoeken van het Maasziekenhuis en ook van daarbuiten,” zegt medisch manager Marjolein Blussé van Oud-Alblas. “Iedereen die hier werkt kan zijn aandeel leveren. We willen ervoor zorgen dat patiënten de zorg krijgen die ze nodig hebben en dat onze medewerkers hun werk met passie en plezier kunnen blijven uitvoeren.”
Voordelen van 'Poli van de toekomst'
Meer regelruimte en werkplezier, efficiënter werken, betere samenwerking tussen teams, minder administratieve rompslomp en meer digitale ondersteuning voor medewerkers en patiënten, zijn voordelen die ‘Poli van de Toekomst’ kan opleveren. “We zoeken bijvoorbeeld naar een efficiënte manier om gegevens in een dossier te verwerken, zodat we minder onnodige stappen hoeven te zetten. Tijdens een consult met een patiënt kan AI bijvoorbeeld ter ondersteuning gebruikt worden en alles wat besproken wordt op de juiste plek in het dossier zetten. We moeten die nieuwe technieken slim gebruiken. Een ander voorbeeld is dat we nu niet meer alleen telefonisch bereikbaar zijn, maar ook via digitale kanalen. Als een patiënt een afspraak wil verzetten, hoeft dat niet meer perse direct via de telefoon, zo blijft de lijn vrij voor dringende zaken, zoals voor iemand met koorts na een operatie of voor iemand die niet digitaal kan communiceren met de polikliniek.
We doen het samen
Om de polikliniek een mensgerichte gezondheidsomgeving te maken die flexibel inspeelt op de veranderde behoefte van inwoners, patiënten, medewerkers en de regio is het doel om te werken vanuit één visie. Een goed uitgeruste programmaorganisatie en mensgerichte aanpak. Ideeën en feedback worden verzameld van medewerkers op alle niveaus binnen de organisatie, op korte termijn.
“Op dit moment worden er verschillende projecten geïmplementeerd, zoals BeterDichtbij, ConsultAssistent en Werk- en wachtlijsten HIX. We hebben al wat digitale vernieuwingen getest en opgezet. Medewerkers zijn enthousiast betrokken bij de werkgroepen, we gaan samen aan de slag met de verbeteringen. Ik werk nu vier jaar in het Maasziekenhuis, hier hebben we oog voor elkaar, het samenwerken, zowel lokaal als regionaal, zit echt in ons DNA. De mensen die hier werken zijn gericht op kwaliteit van zorg, met de patiënt als hoofdrolspeler, hierdoor krijgen we veel waardering van onze patiënten. Wij zijn allemaal ambassadeurs van ons vak, dat zouden we best wat meer mogen uitdragen. Organisatorisch moeten we ervoor zorgen dat het werkbaar blijft, zodat er minder onnodige ruis in het dagelijkse werk is. Dan kunnen we laten zien hoe leuk het is om in de zorg te werken. We doen dit samen, en ik ben trots dat ik hier mag werken.”